Buren nemen pakjes aan voor hele wijk of buurt

22 december 2020 – De coronacrisis heeft gezorgd voor een explosieve stijging van de e-commerce. Vooral in november en december – met Black Friday, Sinterklaas en de naderende eindejaarsperiode – lijkt de stroom pakketjes die vanuit webshops naar consumenten vertrekt haast eindeloos. Dit vergt creatieve oplossingen van de sector. Volgens de Nederlandse startup ViaTim ligt een deel van de oplossing in een netwerk van zogenaamde “buurtpunten”. In Nederland bestaat zo’n net van ViaTim Punten als sinds 2016: vijfhonderd particulieren nemen er pakketten aan en verzorgen de retours voor hun hele wijk. ViaTim sloeg de handen in elkaar met DPD, waardoor dit initiatief begin volgend jaar de grens oversteekt naar België. DPD zal er als eerste gebruik van maken. De werving van buurtpunten is intussen opgestart.

Om de enorme groei in online bestellingen het hoofd te bieden, zoeken pakketbezorgers al langere tijd naar oplossingen voor de zogenaamde ‘laatste kilometer’. DPD ziet één van de oplossingen hiervoor in het ViaTim Punten netwerk. Dit zijn particulieren die als afhaalpunt pakjes aannemen voor hun straat of wijk. Zij bezorgen die daarna dagelijks bij de mensen thuis, of functioneren als parcel-service-punt. Met ruime openingstijden buiten kantooruren en altijd dichtbij huis. Zo komen pakketten op de bestemde dag nog aan, zelfs als het aantal pakjes verdrievoudigt. De piekdrukte bij de pakketbezorger wordt hierdoor immers verdeeld over tientallen extra helpende handen die een ronde lopen in een kleine straal rondom hun eigen huis.

ViaTim Punten verbinden de wijk

Deze ViaTim Punten zijn vaak gepensioneerden, thuiswerkers, huismoeders en -vaders of studenten. In Nederland zijn er al 500 ViaTim Punten actief die de pakketdienst bijstaan bij het verwerken van wel 3 tot 4 miljoen pakjes per dag tijdens de piekperiode. Zij vormen het fijnmazige distributienetwerk als alternatief voor de vele bestelwagens in de straat. Zo motiveert ViaTim om te voet of te fiets pakjes af te halen of in te leveren. Hierdoor vermindert ook de druk op het verkeer een stukje. De Erasmus Universiteit in Rotterdam berekende dat de CO2 uitstoot in de wijk op deze manier zelfs tot 74% kan gereduceerd worden.

Michiel Nieuwkerk, oprichter van ViaTim:

“De logistieke markt komt met allerlei oplossingen om het enorme aanbod van pakketten soepel te verwerken. Met ViaTim bouwen wij aan een netwerk waar bezorgers steeds in één keer al hun pakketten kwijt kunnen. Het concept heeft zijn nut bewezen in Nederland en we zien dan ook geen reden waarom dit geen passende oplossing in België zou kunnen zijn. We helpen winkeliers en pakketbezorgers om hun pakketten altijd veilig en tijdig bij de consument afgeleverd te krijgen.”

Naar 400 buurtpunten in Vlaanderen

Vanaf januari gaat ViaTim ook van start in België. Allereerst is de ambitie om 400 ViaTim Punten in Vlaanderen te openen in 2021. Hiervoor werd een samenwerking opgestart met DPD, dat als eerste gebruik zal maken van het netwerk om pakketten dichtbij de consument af te leveren. Is de geadresseerde niet thuis? Dan gaat het pakket naar het dichtstbijzijnde ViaTim punt, waar consumenten maandag t.e.m. vrijdag tussen 16.00 en 21.00 uur hun pakketten kunnen afhalen.

Silvio Mestdagh, CEO van DPD Belux:

“E-commerce oversteeg tijdens de lockdown alle verwachtingen en blijft ook nu nog steeds groeien. Als groep blijven we inspanningen leveren om onze kwaliteit nog verder te verhogen en de beste klantbeleving in de markt te bieden, terwijl we ook ons engagement met betrekking tot duurzaamheid nakomen. En daar horen innovatieve diensten die de eindontvanger transparantie en flexibiliteit bieden absoluut bij. Dankzij ViaTim zien we de kans om ontvangers nog een extra leveroptie aan te bieden, zodat ze pakketten probleemloos kunnen ontvangen, wanneer het hen het beste uitkomt. Bovendien onderstrepen verzamelpunten zoals ViaTim en het Pickup netwerk van DPD onze groene ambitie. Via deze alternatieve levermethodes kunnen we immers meerdere pakketten ineens afleveren en de kans vergroten op een succesvolle eerste leverpoging.”

Buurtpunt worden

ViaTim is intussen gestart met de werving van Vlaamse ViaTim Punten. Wie het leuk vindt meer contact te hebben met buren, voor hen klaar te staan én vaak thuis is, kan zich aanmelden op viatim.be/aanmelden. Voor het ontvangen en retourneren van pakketten krijgen de ViaTim Punten een kleine vergoeding. De meeste mensen doen het overigens niet voor het geld, maar wel voor sociale contacten in de buurt.

Over ViaTim

ViaTim is een startup in pakketbezorging via buurtgenoten, in 2016 opgericht door Michiel Nieuwkerk. Met een netwerk van ViaTim Punten, buurtgenoten die overdag thuis zijn en klaar staan voor de wijk, ontvangen, bezorgen en verzenden ze honderdduizenden pakketten op het moment dat het de consument uitkomt. Met een landelijk dekkend netwerk van ViaTim Punten verzorgen ze diensten vanuit de wijk voor de wijk, en maken ze elke dag een beetje makkelijker voor de drukke consument. Zo streeft ViaTim de wijk met elkaar te verbinden en gemak en efficiëntie te creëren.

Over DPD

DPD in België is onderdeel van DPDgroup, het grootste internationale pakketbezorgingsnetwerk in Europa.

Door innovatieve technologieën en lokale kennis biedt DPD de best mogelijke ervaring voor zowel verzendende als ontvangende klanten. DPD’s toonaangevende Predict service zet de nieuwe standaard in de bezorging van pakketten. Klanten kunnen hun levering hierdoor van kortbij opvolgen of wijzigen.

Als onderdeel van DPDgroup heeft DPD in België toegang tot meer dan 46.000 lokale Pickup punten wereldwijd, waarvan meer dan 1800 in de Benelux. DPD levert naar meer dan 230 landen. Bij DPDgroup werken 77.000 delivery experts samen om per dag meer dan 5,3 miljoen pakketten te bezorgen. DPDgroup is het pakketbezorgingsnetwerk van GeoPost met een omzet van €7,8 miljard in 2019. GeoPost is onderdeel van de Franse Groupe La Poste. Voor meer informatie: www.dpd.be.