ViaTim en DPD rollen netwerk verder uit als duurzaam en sociaal alternatief voor de booming e-commerce markt.

15 februari 2022 – De coronacrisis heeft gezorgd voor een versnelde groei van de e-commerce. Dit vergt creatieve oplossingen van de sector. Volgens de Nederlandse startup ViaTim ligt een deel van de oplossing in een netwerk van zogenaamde “buurtpunten”. In Nederland bestaat zo’n net al sinds 2016: 600 particulieren nemen er pakketten aan en verzorgen de retouren voor hun hele wijk. ViaTim sloeg de handen in elkaar met DPD, waardoor dit initiatief sinds enkele maanden ook in België wordt uitgerold. Intussen zijn er bijna 120 enthousiaste particulieren als afhaalpunt aangesloten. Voor Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter een aanleiding om samen met de initiatiefnemers ViaTim en DPD, een bezoek te brengen aan Kenneth Van Damme, eigenaar van een van de eerste particuliere afhaalpunten in België.

Om de enorme groei in online bestellingen het hoofd te bieden, zoeken pakketbezorgers al langer naar oplossingen voor de zogenaamde ‘laatste kilometer’. DPD zag één van de oplossingen hiervoor in het ViaTim Punten netwerk. Dit zijn particulieren die als afhaalpunt pakjes aannemen voor hun straat of wijk. Zij bezorgen die daarna dagelijks bij de mensen thuis, of functioneren als parcel-service-punt. Dicht bij huis en met ruime openingstijden, van 16 tot 21 uur, ideaal om na het werk toch nog een pakje op te halen of te verzenden. Zo komen pakketten op de bestemde dag nog aan, zelfs als het aantal pakjes verdrievoudigt. De piekdrukte bij de pakketbezorger wordt hierdoor immers verdeeld over tientallen extra helpende handen die een ronde lopen in een kleine straal rondom hun eigen huis.

ViaTim Punten verbinden de wijk én zijn goed voor het klimaat

Deze ViaTim Punten zijn vaak gepensioneerden, thuiswerkers, huismoeders en -vaders of studenten. In Nederland zijn er intussen 600 ViaTim Punten actief, die samen meer dan 250.000 pakketten per maand afhandelen. Zij vormen het fijnmazige distributienetwerk als alternatief voor de vele bestelwagens in de straat. Zo motiveert ViaTim om te voet of te fiets pakjes af te halen of af te leveren. Hierdoor vermindert ook de druk op het verkeer een stukje. De Erasmus Universiteit in Rotterdam¹ berekende dat de CO2 uitstoot in de wijk op deze manier zelfs tot 74% kan gereduceerd worden.

¹ ‘The efficiency impact of ViaTim on the last mile of e-logistics’, Master Thesis – MSc Supply Chain Management, Rotterdam School of Management, Fabian Reehuis, November 2018

“Het is iets magisch om te beseffen dat elke 2 seconden in Nederland een pakket wordt afgehaald of ingeleverd bij een ViaTim Punt. Elk pakket kan een contactmoment zijn om de wijk te verbinden. Bij ViaTim geloven wij echt dat de wijk met elkaar in contact brengen het leven leuker en gemakkelijker maakt. Dankzij een jarenlange prettige samenwerking met DPD in Nederland mogen wij dit nu ook in België uitbreiden, als servicepunt en ook voor het thuisbezorgen. Zo komen er minder bestelwagens door de straat, wat beter is voor de veiligheid en het klimaat. Wij zijn DPD zeer dankbaar om als launching partner in België van start te mogen gaan!.”

Naar 750 buurtpunten in België

Vorig jaar ging ViaTim van start in ons land. Intussen zijn er bijna 120 particulieren aangesloten in het netwerk en het is de ambitie om dit verder uit te rollen tot een netwerk van minstens 750 ViaTim Punten in België. Hiervoor werd een samenwerking opgestart met DPD, dat als eerste gebruik maakt van het netwerk om pakketten dichtbij de consument af te leveren. Is de geadresseerde niet thuis? Dan gaat het pakket naar het dichtstbijzijnde ViaTim punt, waar consumenten van maandag t.e.m. vrijdag tussen 16.00 en 21.00 uur hun pakketten kunnen afhalen.

“Als groep blijven we inspanningen leveren om onze kwaliteit nog verder te verhogen en de beste klantbeleving in de markt te bieden, terwijl we ook ons engagement met betrekking tot duurzaamheid nakomen. En daar horen innovatieve diensten die de eindontvanger transparantie en flexibiliteit bieden absoluut bij. Dankzij ViaTim zien we de kans om ontvangers nog een extra leveroptie aan te bieden, zodat ze pakketten probleemloos kunnen ontvangen. Bovendien onderstrepen verzamelpunten zoals ViaTim en het Pickup-netwerk van DPD onze groene ambitie. Via deze alternatieve levermethodes kunnen we immers meerdere pakketten ineens afleveren en de kans vergroten op een succesvolle eerste leverpoging.”

“We zijn hier komen wonen in 2019. Aangezien we de buurt helemaal niet kenden, leek dit mij een zeer leuke manier om het ijs te breken. Er wonen hier redelijk wat jonge mensen die net als ik allemaal werken overdag. Ondanks corona heb ik dankzij ViaTim toch al met heel wat buren, zowel in de straat als in de omliggende straten, kennis kunnen maken.”

“Innovaties zijn belangrijk. Sociale ophaalpunten leveren winst op voor iedereen. Je hebt contact met de buurt, je moet je niet per se haasten om voor sluitingstijd een pakket af te halen, het aantal keer dat een pakjesbezorger voor een gesloten deur staat, daalt en hij moet daardoor ook minder rondrijden. Ook de deeleconomie kan dus helpen om de impact van de pakjeseconomie op het milieu aan te pakken.”

Buurtpunt worden?

ViaTim gaat intussen verder met de werving van ViaTim Punten, eerst in Vlaanderen en vanaf dit najaar in het hele land. Wie het leuk vindt meer contact te hebben met buren, voor hen klaar te staan én vaak thuis is, kan zich aanmelden op viatim.be/aanmelden. Voor het ontvangen en retourneren van pakketten krijgen de ViaTim Punten een kleine vergoeding. De meeste mensen doen het overigens niet voor het geld, maar wel voor sociale contacten in de buurt.

Over ViaTim

ViaTim is een startup in pakketbezorging via buurtgenoten, in 2016 opgericht door Michiel Nieuwkerk. Zij geloven dat verbinden het leven mooier maakt. Met een netwerk van ViaTim Punten, buurtgenoten die overdag thuis zijn en klaar staan voor de wijk, ontvangen, bezorgen en verzenden ze honderdduizenden pakketten op het moment dat het de consument uitkomt. Met een landelijk dekkend netwerk van ViaTim Punten verzorgen ze diensten vanuit de wijk voor de wijk, en maken ze elke dag een beetje makkelijker voor de drukke consument. Zo verbindt ViaTim de buurt met de online wereld, om gemak en efficiëntie te creëren.

Meer informatie op viatim.be.
Aanmelden als ViaTim Punt: viatim.be/aanmelden.

Over DPD

DPD in België is onderdeel van DPDgroup, het grootste internationale pakketbezorgingsnetwerk in Europa. Door innovatieve technologieën en lokale kennis biedt DPD de best mogelijke ervaring voor zowel verzendende als ontvangende klanten. DPD’s toonaangevende Predict service zet de nieuwe standaard in de bezorging van pakketten. Klanten kunnen hun levering hierdoor van kortbij opvolgen of wijzigen. Als onderdeel van DPDgroup heeft DPD in België toegang tot meer dan 58.000 Pickup punten wereldwijd, waarvan meer dan 1.800 in de Benelux. DPD levert naar meer dan 230 landen. Bij DPDgroup werken 97.000 delivery experts samen om per dag meer dan 7,5 miljoen pakketten te bezorgen. DPDgroup is het pakketbezorgingsnetwerk van GeoPost met een omzet van €11 miljard in 2020. GeoPost is onderdeel van de Franse Groupe La Poste. Voor meer informatie: www.dpd.be.